GASTRO CENTRA personalizētas rekomendācijas pacienta sagatavošanai kolonoskopijas procedūrai

Kvalitatīva zarnu sagatavošana kolonoskopijas procedūrai nodrošina precīzāku izmeklējuma rezultātu, kas ietver sevī gan diagnostiku, gan terapiju.

Norādes:

No septiņām līdz četrām dienām pirms procedūras:

Ēšanas priekšnoteikumi
  • Jāievēro speciālā diēta. *
Medikamentu lietošana
  • Pacientiem ar cukura diabētu, medikamentu lietošanu obligāti jāsaskaņo ar ģimenes ārstu;
  • Neieteicams lietot:
    – urīndzenošus līdzekļus jeb diurētiķus;
    – nesteroīdus pretiekaisuma līdzekļus (Diklofenaks, Ibuprofēns u.c.);
  • Jāpārtrauc lietot antiagregantus (Clopidogrel, Ticagrelor u.c.) un antikoagulantus Orfarin, Warfarin (saskaņojot ar ģimenes ārstu);
  • Pārējos medikamentus var lietot kā ierasts.

No trīs līdz divām dienām pirms procedūras:

Ēšanas priekšnoteikumi
  • Turpinot ievērot speciālu diētu, uzturā lietot smalki samaltu vai šķidru ēdienu;
  • Divas dienas pirms procedūras vakarā ir pēdējā vieglā ēdienreize (līdz plkst. 20:00).
Medikamentu lietošana
  • Turpinot ievērot iepriekš minētus norādījumus, jāpārtrauc lietot dzelzs preparātus, aktivēto ogli un antikoagulantus (Pradaxa, Xarelto, Lixiana u.c.).

Viena diena pirms procedūras:

Ēšanas priekšnoteikumi
  • Ēst nedrīkst!
Medikamentu lietošana
  • Turpināt ievērot visus iepriekš minētus norādījumus.
Zarnu tīrīšanas līdzekļi

18:00 jāizdzer pirmā zarnu tīrīšanas līdzekļa deva (jāizdzer divu stundu laikā).

Aizcietējuma vai neveiksmīgas iepriekšējās zarnu sagatavošanas gadījumā papildus jālieto 2 mikroklizmas – viena vakarā pirms procedūras un otra procedūras dienā četras stundas pirms procedūras sākuma.

Procedūras dienā:

Ēšanas priekšnoteikumi
  • Līdz procedūras sākumam ēst nedrīkst!
Medikamentu lietošana
  • Turpināt ievērot visus iepriekš minētus norādījumus;
  • Pacientiem, kas lieto regulāri sirds un asinsspiedienu regulējošas zāles, noteikti tās jāizdzer;
  • Medikamentu lietošana jāpārtrauc četras stundas pirms procedūras.
Zarnu tīrīšanas līdzekļi

Sešas stundas pirms procedūras jāizdzer otrā zarnu tīrīšanas līdzekļa deva (jāizdzer divu stundu laikā).

Ja ceļā uz GASTRO jāpavada vairākas stundas, pēdējā zarnu tīrīšanas līdzekļa deva jāpabeidz lietot vismaz 4 stundas pirms plānotās izbraukšanas uz GASTRO.

Visā zarnu sagatavošanas un tīrīšanas laikā bez ierobežojumiem var dzert tīru ūdeni bez gāzes. Procedūras dienā ūdens dzeršana jāpārtrauc četras stundas pirms procedūras.

* Speciālā diēta:

  • Pārtikas produkti, ko DRĪKST lietot:

    – baltmaize (bez riekstiem, sēklām vai papildu šķiedrvielām), baltmaizes sausiņi, krekeri, baltie rīsi, vairums makaronu;
    – pankūkas un vafeles no baltajiem miltiem;
    – gaļa (putnu, liellopu, cūkgaļa) bez ādas, cīpslām;
    – zivis;
    – olas;
    – visa veida piena produkti;
    – sviests, margarīns;
    – majonēze, kečups, sinepes (bez veselām sinepju sēklām), eļļas;
    – šokolādes sviests;
    – visa veida sulas un citi dzērieni, izņemot plūmju un citas biezsulas.

  • Pārtikas produkti, ko NEDRĪKST lietot:

    – visa veida pilngraudu produkti (rupjmaize, graudu maize, pilngraudu makaroni);
    – brūnie un savvaļas rīsi;
    – auzu un citas graudaugu pārslas, kuskuss, kvinoja;
    – visa veida dārzeņi;
    – zirņi, pupas un lēcas;
    – svaigi augļi un ogas, žāvēti augļi un ogas;
    – zemesriekstu un citu riekstu sviests;
    – linsēklas, klijas un citi šķiedrvielu produkti.

Informācija pacientam pirms procedūras

  • Dodoties uz izmeklējumu:

    – paņemiet līdzi pasi vai ID karti;
    – paņemiet līdzi ģimenes ārsta nosūtījumu un iepriekšējo izmeklējumu rezultātus;
    – uz izmeklējumu velciet brīvu, ērtu apģērbu;
    – atstājiet mājās visu, kas nav būtiski nepieciešams, jo īpaši rotaslietas, pulksteņus.

  • Atcerieties:

    – procedūra noris anestēzijā;
    – vēlams, lai pacientam uz procedūru ir līdzi cilvēks, kas viņu pavada (sevišķi svarīgi tas ir gados veciem cilvēkiem);
    – pēc procedūras 12 stundas nedrīkst vadīt auto;
    – pareiza zarnu sagatavošana ir svarīgs priekšnoteikums procedūras sekmīgai norisei.

Pāriet uz saturu