Mūsu stratēģija nākotnei: medicīnas kvalitāte, tehnoloģijas un pētniecība

Sarunā ar GASTRO CENTRA dibinātājiem ārstiem gastroenterologiem Ivaru Tolmani un Mārci Leju, ieskatīsimies centra ilgtermiņa vīzijā, galvenajos nozares attīstības virzienos un izaicinājumos. Aplūkosim tādus būtiskus aspektus kā medicīniskā izcilība, zinātnes attīstība, sabiedrības izglītošana, digitalizācija un inovāciju ieviešana, kā arī centra loma reģionālā, nacionālā un starptautiskā līmenī.

Ņemot vērā “GASTRO Ziņu” 20. numuru kā atskaites punktu, kāda ir GASTRO CENTRA ilgtermiņa attīstības vīzija, lai nākotnē kļūtu par vēl spēcīgāku medicīnas izcilības centru, apvienojot medicīnu, zinātni un sabiedrības izglītošanu?

Ivars Tolmanis: Mūsu ambiciozais mērķis ir kļūt par labākā pasaules attīstīto valstu līmeņa ekselences centru ambulatorajā gastroenteroloģijā, ieņemot vadošo pozīciju nozarē Latvijā un veidojot līdzvērtīgu partnerību ar pasaules labākajām gastroenteroloģijas klīnikām. Varu noformulēt pavisam konkrētus un sasniedzamus mērķus, un tie ir:

Ivars Tolmanis

  • augstas kvalitātes aprūpes iespēju nodrošināšana gastroenteroloģijā pēc iespējas plašākam Latvijas iedzīvotāju lokam, piedāvājot efektīvu slimību prevenciju, savlaicīgu diagnostiku un terapiju, kas balstīta uz pierādījumos pamatotas medicīnas labākajām vadlīnijām un pieredzi;
  • individualizētas un holistiskas aprūpes nodrošināšana katram pacientam;
  • veselīga dzīves veida un gremošanas sistēmas slimību profilakses veicināšana sabiedrībā;
  • labāko inovatīvo tehnoloģiju izmantošana;
  • nepārtraukta profesionāla izaugsme un iekļaujoša mūžizglītības uzturēšana visiem darbiniekiem;
  • GASTRO CENTRA reģionālo filiāļu attīstība;
  • dalība klīniskajos pētījumos un vietēja un starptautiska līmeņa zinātniskajos projektos;
  • efektivitātes un ilgtspējas veicināšana;
  • produktīva sadarbība ar citiem veselības aprūpes partneriem Latvijā un citās valstīs.

Mārcis Leja: Jā, pavisam noteikti tā būs augstas kvalitātes gastroenteroloģijas pakalpojuma nodrošināšana plašāk teritoriāli, lai Latvijas reģionos būtu pieejams vienlīdz kvalitatīvs pakalpojums. Noteikti sekošana līdzi jaunām tehnoloģijām un risinājumiem, to ieviešana dzīvē – kā tas noticis arī visus iepriekšējos gadus. Diez vai var domāt par izcilību zinātnē, ja līmenis medicīnā nav labs. Līdzīgi arī ar izglītību. GASTRO CENTRA ikdienā šīs jomas it labi jau šobrīd savijušās kopā, un noteikti vienīgais pareizais ceļš ir arī nākotnē tās integrēt.

Šī “GASTRO Ziņu” numura ievadrakstā minēti trīs pīlāri – medicīniskā izcilība, zinātnes attīstība un sabiedrības izglītošana. Kā šīs jomas mijiedarbojas, un kā tas veicinās GASTRO CENTRA kopējo attīstību?

T.: Medicīniskās izcilības pamatkritēriji GASTRO CENTRĀ ir augsti kvalificēti gastroenterologi un mūsdienīgas tehnoloģijas, kas nodrošina efektīvu diagnostiku un terapiju. Zinātnes attīstību mūsu centrā virzām caur integrētas prakses prizmu, jaunākās hipotēzes un atziņas testējot un ieviešot ikdienas darbā, vienlaikus piedaloties starptautiskos pētniecības projektos, kas risina globālus un nākotnes medicīnas jautājumus. Sabiedrības izglītošanu realizējam vispārināti, valstiskā līmenī un arī individuāli, sniedzot saprotamu un fokusētu informāciju katram indivīdam. Šo trīs pīlāru mijiedarbību GASTRO CENTRĀ spilgti ilustrē mūsu aktivitātes un sasniegumi augsta līmeņa skrīninga kolonoskopiju nodrošināšanā un attīstībā valstiskā līmenī.

Kā GASTRO CENTRS reaģē uz mainīgajām veselības aprūpes tendencēm un izaicinājumiem Latvijā, piemēram, adaptējas digitalizācijai, pieaugošajam pieprasījumam pēc specializētiem pakalpojumiem, kā tiek galā ar resursu ierobežojumiem?

T.: Viens no galvenajiem argumentiem GASTRO CENTRA izveidošanai pirms 25 gadiem bija nodrošināt iespēju straujāk attīstīties, sekot jaunākajām atziņām un operatīvāk reaģēt uz notiekošo. Sapratām, ka, atrodoties kādas citas iestādes paspārnē, tas ir ļoti apgrūtinoši, jo jārēķinās ar citu nozaru prioritātēm un traucējoši garu lēmumu pieņemšanas procesu. Digitalizācijas ieviešanai visvairāk traucē “papīra laikmeta” paaudzes tradīcijas un ieradumi. Liela problēma ir medicīnas datu integrācijas trūkums valstiskā līmenī. Mēs GASTRO CENTRĀ ļoti cenšamies pēc iespējas efektīvāk un ātrāk veikt digitalizācijas procesu, jo saprotam, ka negribam ielēkt pēdējā vagonā. Attīstoties mākslīgajam intelektam un citām jaunām datu analīzes tehnoloģijām, nākotnē digitalizācijas attīstībā vēl sagaidām pietiekami daudz interesantu izaicinājumu.

L.: Pirmkārt jau jāiet laikam līdzi pašiem. Tas nozīmē – mācīties, sekot digitalizācijas attīstības tendencēm. Mēs vēl tikai varam nojaust, kāda vieta ikdienas praksē būs mākslīgajam intelektam pēc 3-5 gadiem. Jau šobrīd uz konsultāciju nāk pacienti, kas pirms tam parunājušies ar gastroenterologu mākslīgā intelekta veidolā. Tam mums jābūt gataviem un jāiet laikam līdzi.

T.: Specializācija ir mūsu galvenais trumpis. Neplānojam novirzīties no gastroenteroloģijas un to ar pilnu jaudu attīstām. Vienlaikus attīstāmies nozares dziļumā, paplašinot gremošanas sistēmas slimību diagnostikas un terapijas spektru. Pēdējos gados piedāvājam jaunas aprūpes iespējas mazā iegurņa programmā, hepatoloģijā, uzturzinātnē, svara kontrolē, psihoterapijā un fizioterapijā.

Resursu ierobežotību pārvaram ar efektīvu līdzekļu izmantošanu un plānošanu. Paralēli tradicionālajiem pasākumiem attīstām speciālu valsts līmeņa programmu, kuras mērķis ir strukturēt un medicīniski prioritizēt nosūtījumus gastrointestinālās endoskopijas veikšanai, izmantojot interaktīvu digitālu vietni, tādējādi samazinot neefektīvi veikto procedūru īpatsvaru.

L.: Diskusijas par mākslīgā intelekta integrāciju ikdienas medicīnas praksē jau ir sākušās, un, lai gan viedokļi par pašreizējo attīstības līmeni un tā pietiekamību plašai ieviešanai var atšķirties, nākotnes virziens nepārprotami ir saistīts ar MI. Turklāt tas piedāvā daudzveidīgas pielietošanas iespējas, sākot no izmeklējuma sagatavošanas kvalitātes novērtēšanas un ārsta atbalsta potenciālo bojājumu atpazīšanā līdz pat noteiktu uzskaites funkciju veikšanai.

Kuras inovatīvās tehnoloģijas un metodes iezīmēs gastroenteroloģijas attīstību tuvākajā desmitgadē, un kā GASTRO CENTRS plāno tās integrēt savā ikdienas darbā?

L.: Endoskopijas un vizuālās diagnostikas tehnoloģiju nepārtraukta attīstība, arī funkcionālās diagnostikas un robotu tehnoloģiju progress iezīmēs gastroenteroloģijas nākotni. Vēl pirms divdesmit gadiem neiedomājamā video kapsula šobrīd ir ikdiena, un nākotnē šajās kapsulās varētu darboties sīki roboti, izpildot precīzas komandas. Noteikti pieaugs lielo datu analīzes nozīme, iekļaujot ģenētisko risku noteikšanu un mikrobioma diagnostiku. Attīstīsies testi vairāku slimību vienlaicīgai noteikšanai sākotnēji, iespējams, asins analīžu veidā, bet mani personīgi ļoti interesē gaistošo marķieru diagnostikas potenciāls, ņemot vērā pat apmācītu suņuku spēju atpazīt dažādas slimības. Kāpēc gan lai “mākslīgais deguns” nevarētu veikt to pašu? Prognozēju, ka pēc desmit gadiem sensori varētu atkārtot šādas unikālas spējas. Protams, turpināsies arī medikamentozās un citu terapiju attīstība, īpaši hronisku iekaisuma slimību, piemēram, iekaisīgu zarnu slimību, ārstēšanā, un varbūt pat celiakijas pacientiem nākotnē būs iespēja pamieloties arī ar maizīti. Lai gan ne visas inovācijas tiks nekavējoties ieviestas praksē, GASTRO CENTRS noteikti integrēs tos risinājumus, kuri pierādīs savu praktisko vērtību.

Kuri ir bijuši GASTRO CENTRA līdzšinējās izaugsmes galvenie veiksmes faktori? Kā ar konkurētspēju Latvijas medicīnas tirgū, kā stiprināt un noturēt centra vadošo pozīciju gastroenteroloģijas jomā?

Mārcis Leja

T.: GASTRO CENTRS pēdējos gados ir strauji attīstījies un izaudzis visos parametros. Esam ieguvuši pastāvīgu mājvietu, iegādājoties ēku un zemi Gaiļezera ielā 1. Plašās telpas mums dod papildu iespējas un stabilitāti savu sapņu īstenošanai. Galvenie GASTRO CENTRA veiksmes faktori ir skaidra un nemainīga attīstības vīzija, fokusēta un efektīva resursu izmantošana un lielisks kolektīvs, kurā jaunie kolēģi papildina pieredzējušos. GASTRO CENTRĀ izvēlas strādāt labākie specialisti, jo novērtē profesionālās izaugsmes un modernas darba vides priekšrocības.

L.: Centra reputācija Latvijā un ne tikai gan pacientu, gan mediķu vidū ir ļoti augsta. Tas arī nosaka centra konkurētspēju. Nepietiek ar dārgām tehnoloģijām vien, galvenais ir speciālisti un pārējais personāls – kolektīvs. Tieši perspektīvu jauno speciālistu piesaiste un viņu profesionālā izaugsme ļauj stiprināt GASTRO CENTRA vadošās pozīcijas gastroenteroloģijas jomā, kā arī paplašināt pakalpojumu spektru.

T.: Esam auguši pārliecībā un apņēmībā, ka tikai ar saviem spēkiem varam realizēt visas ieceres un mērķus un negrasāmies gaidīt, ka kāds cits mūsu vietā kaut ko izdarīs vai norādīs, kā rīkoties.

Ņemot vērā GASTRO CENTRA pieredzi un nākotnes mērķus, kā vērtējat sadarbības nozīmi ar citām iestādēm un valsts struktūrām, reģionālo attīstību un profilakses lomu gastroenteroloģisko slimību mazināšanā?

L.: GASTRO CENTRA izveide nebūtu bijusi iespējama bez veiksmīgas sadarbības ar valsts struktūru, tolaik klīniku “Linezers”, un tās vadošajiem profesionāļiem profesoriem Viesturu Boku un Aivaru Lejnieku, kas apliecināja sadarbības abpusējo izdevīgumu. Lai gan šobrīd apstākļi ir mainījušies, veiksmīga sadarbība starp iestādēm un speciālistiem joprojām ir fundamentāli svarīga, jo tās trūkums visvairāk skar pacientus.

T.: Reģionālā attīstība ir viena no mūsu prioritātēm, un mēs plānojam to veicināt, nodrošinot plašākam pacientu lokam piekļuvi augstas kvalitātes gastroenteroloģiskajai aprūpei. Lai aizstāvētu savas profesionālās intereses, mēs aktīvi piedalāmies ārstu profesionālo asociāciju darbā un sadarbojamies ar valsts institūcijām, kas atbild par veselības aprūpes politiku.

L.: Valstiski un individuāli izdevīgāka par slimību ārstēšanu ir profilakse, nodrošinot augstāku dzīves kvalitāti. GASTRO CENTRS aktīvi iesaistās gan profilakses pasākumos, gan jo īpaši agrīnajā diagnostikā, veicot profilaktiskus izmeklējumus riska grupām un skrīninga izmeklējumus, piemēram, kolonoskopiju zarnu vēža skrīninga valsts programmas ietvaros.

Jau kopš dibināšanas centrs aktīvi piedalās dažādos pētniecības projektos. Kādi ir šobrīd aktuālākie pētījumu virzieni, sagaidāmie rezultāti, un kā tie varētu ietekmēt pacientu aprūpi?

T.: Mūsu priekšrocība pētniecības projektu realizēšanā ir kvalificēti speciālisti, tehnoloģijas, infrastruktūra un kvalitātes kontrole. Viens no diviem galvenajiem pētniecības virzieniem šobrīd ir klīniskie zāļu un ierīču pētījumi, ko mums pasūta ārzemju kompānijas, un otrs – dalība vietējos un starptautiskos projektos ar mūsu centra endoskopiju rezultātiem, ko realizējam sadarbībā ar LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtu. Nākotnē vēlamies vairāk pievērsties arī pašu organizētiem un realizētiem pētniecības projektiem.

Jaunākās zinātniskās atziņas mēs operatīvi integrējam gastroenteroloģijas ikdienas praksē, un bieži mūsu agrīnās empīriskās hipotēzes vēlāk apstiprinās pētījumu rezultātos, bet, ja nepieciešams, mēs vienas dienas laikā spējam pielāgot savu rīcības taktiku, nodrošinot pacientiem visaugstākā līmeņa aprūpi.

Kā GASTRO CENTRS veicina un atbalsta savu ārstu un medicīnas personāla iesaisti pētnieciskajā darbībā?

T.: Dalība pētījumos un publikācijās ir nozīmīga pilnvērtīgas klīniskās prakses sastāvdaļa un šobrīd svarīgākais kritērijs Latvijas augstskolu akadēmiskajā karjerā. Turpretī klīniskās kvalifikācijas attīstībai nepieciešama regulāra un pietiekama iesaiste pacientu aprūpē, kas parasti aizņem lielāko produktīvā laika daļu. Tāpēc GASTRO CENTRĀ cenšamies nodrošināt balansētas klīnisko prasmju, pētniecības un akadēmiskās karjeras iespējas. To realizējam, sadarbojoties ar augstskolām un aktīvi iesaistoties pētījumu projektos, ko organizē citas iestādes. Ārstiem, kam svarīgāka profesionālā kvalifikācija un izaugsme, ļaujam vairāk laika veltīt pacientu aprūpei un pētījumos iesaistīties ar savām eksperta zināšanām gastroenteroloģijā, bet kolēģiem, kuriem vairāk interesē zinātne un akadēmiskā karjera, piedāvājam elastīgus noteikumus klīnisko prasmju saglabāšanā un ļaujam vairāk laika veltīt konferencēm, publikāciju sagatavošanai un studentu apmācībai. Lai integrētu pieredzes bagātu ārstu iesaisti klīnisko prasmju pilnveidošanā citiem kolēģiem, esam izveidojuši mentoru programmu, kuras ietvaros pieredzējušie ārsti palīdz jaunajiem kolēģiem klīnisko lēmumu pieņemšanā.

Par GASTRO CENTRA sadarbību ar citām medicīnas iestādēm un zinātniskajām institūcijām pētniecības jomā gan Latvijā, gan starptautiski: kāda ir šīs sadarbības pievienotā vērtība?

T.: Jau gandrīz divdesmit gadus GASTRO CENTRS aktīvi iesaistās daudzveidīgos pētījumos kā partneris, nodrošinot savas zināšanas, pacientu bāzi un tehnoloģisko kapacitāti, kas mūsu centra profesionālo kvalitāti, infrastruktūru un plašo pacientu spektru padara par ideālu vidi klīniskās gastroenteroloģijas pētījumiem, kur pacientu aprūpes vide kalpo kā galvenā pētījumu un eksperimentu laboratorija. Mums ir ievērojama pieredze dažādu labi organizētu un finansētu ārvalstu farmācijas kompāniju pasūtītu zāļu klīnisko pētījumu veikšanā, ļaujot mums pilnvērtīgi izmantot savus resursus kvalitatīvai un inovatīvai pacientu aprūpei, bet mēs bieži vien neatsakāmies piedalīties arī pētījumos ar ierobežotiem organizatoriskajiem un finansiālajiem resursiem. Mūsu atzīstamā pētījumu nodaļa, lai gan tās kapacitāte liela mēroga projektu organizēšanai pašlaik ir ierobežota, labprāt sadarbojas ar citām Latvijas un ārvalstu iestādēm, kurām ir specifiska infrastruktūra pētījumu tehniskajam nodrošinājumam.

Kāda ir privāto medicīnas centru loma medicīnas zinātnes attīstībā?

T.: Pasaules lielākie atklājumi medicīnā pēdējo 50 gadu laikā ir veikti galvenokārt privātās iestādēs, ieskaitot augstskolas, zinātniskus institūtus un medicīnas industriju. Privātās iestādes neatkarīgi no to lieluma daudz efektīvāk izmanto pētniecībai paredzētos resursus un vairumā gadījumu sasniedz labākus rezultātus. Latvijā privātās uzņēmējdarbības loma zinātnē padomju mantojuma tradīciju ietekmē vēl joprojām tiek vērtēta piesardzīgi, bet tā ir domāšanas kļūda, un ļoti ceru, ka nākotnē situācija mainīsies.

Galvenie izaicinājumi, kas bremzē gastroenteroloģijas attīstību Latvijā, un kā GASTRO CENTRS varētu aktīvi iesaistīties šo šķēršļu pārvarēšanā?

L.: Neskatoties uz to, ka Latvija ir neliela valsts ar ierobežotu iedzīvotāju skaitu, kas loģiski nozīmē mazāku retu diagnožu pacientu skaitu un ne vienmēr racionālu visu izmeklējumu un ārstēšanas metožu attīstību pašmājās, kur būtiska ir starptautiska sadarbība, nozares attīstību vairāk kavē nepietiekama vēlme sadarboties gan starp institūcijām, gan speciālistu grupām, lai gan, nenoliedzami, lielāks valsts finansējums kompensētajiem izmeklējumiem un medikamentozajai terapijai būtu vēlams.

Kā redzat GASTRO CENTRA attīstību un gastroenteroloģijas nozares nākotni Latvijā?

L.: Veiksmīgi organizēta kolorektālā vēža skrīninga ieviešana Latvijā varētu glābt daudz dzīvību un paildzināt kvalitatīvi nodzīvotos gadus, un esmu pārliecināts, ka GASTRO CENTRAM te būs nozīmīga loma, jo pie mums strādā daudzi vadošie valsts kolonoskopiju eksperti un mūsu centram ir nozīmīga vieta arī skrīninga programmas kvalitātes kontroles sistēmas izveidē un apmācībā.

Latvijai ir būtiski jāuzlabo zarnu vēža riska identificēšana ģimenēs, kuras ietilpst riska grupā, un mērķtiecīga to kontrole. Šajā jomā Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca pašlaik veic nozīmīgus soļus, bet GASTRO CENTRS varētu efektīvi nodrošināt identificēto indivīdu plānveida un mērķtiecīgu kontroli.

Tāpat ir jāturpina paaugstināta kuņģa vēža riska pacientu identificēšana un regulāra izsekošana, un es pat redzu iespēju Latvijai kļūt par vienu no pirmajām valstīm Eiropā, kas ievieš organizētu kuņģa vēža profilakses programmu.

Savu vislielāko ieguldījumu es saredzu starptautiskajā sadarbībā un starptautisku pētījumu organizēšanā ar GASTRO CENTRA aktīvu iesaisti. Īpaši vilinošs šķiet izelpas gaistošo marķieru analīzes potenciāls un tās izstrāde ļaundabīgo saslimšanu agrīnai noteikšanai, pie kā Latvijā esam strādājuši vairāk nekā desmit gadu.

T.: Viens no būtiskākajiem GASTRO CENTRA nākotnes attīstības virzieniem ir jaunu, enerģisku gastroenterologu piesaiste, kuriem ir vēlme aktīvi iesaistīties pētnieciskajā darbībā un veidot ciešu sadarbību ar kolēģiem gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā. Mēs ticam, ka jaunu talantu piesaiste mūsu komandai bagātinās centra zinātnisko potenciālu un veicinās inovatīvu ideju ģenerēšanu. Nodrošinot atbalstošu vidi profesionālai izaugsmei un sadarbībai, mēs ceram piesaistīt speciālistus, kuri ir motivēti attīstīt savas prasmes un sniegt nozīmīgu ieguldījumu gastroenteroloģijas nozares attīstībā. Šī stratēģija ir vērsta uz ilgtermiņa mērķiem, lai GASTRO CENTRS kļūtu par vēl spēcīgāku un dinamiskāku pētniecības un klīniskās aprūpes centru, kas spēj efektīvi risināt aktuālos gastroenteroloģijas izaicinājumus un piedāvāt pacientiem visaugstākā līmeņa aprūpi.