Padomi svētku galda “lietošanā”
Ar straujiem soļiem tuvojas Ziemassvētki un Jaunā gada sagaidīšana. Un, kā jau ik gadu šajā laikā, plašsaziņas interneta portāli, avīzes, žurnāli, TV un radio raidījumi publicē gardum gardās svētku laika īpašās receptes. Ar tradicionālo piebildi – lai Ziemassvētku un Jaungada svinības nestu laimi visa nākamā gada laikā, svētku cienastā galdā jāliek 12 ēdieni.
Ne vēsturnieki, ne folkloristi nav īsti izsekojuši, no kurienes cēlies šis ticējums, taču tieši tādā, vai mazliet pārfrāzētā veidā tas “ir spēkā” ne vienai vien Eiropas tautai – gan tuvākai, gan tālākai. Tiesa gan, ēdienu daudzums, vērtējot no gastroenteroloģiskā viedokļa, var šķist nedaudz pārspīlēts.
Tāpēc “GASTRO Ziņas” šajā svētku laikā lūdza konsultāciju Lindai Mežmalei, GASTRO CENTRA ārstei rezidentei gastroenteroloģijā, kā pareizi rīkoties, ja tomēr gribas solīto 12-ēdienu laimi “saķert aiz astes”, bet saņemt dāvanā vēdera problēmas – nē. Un, protams, īpaši šim – 2024. gada beidzamajam – “GASTRO Ziņu” numuram esam sagatavojuši speciālu Ziemassvētku tradicionālo recepšu “pavārgrāmatu”. Lai labi un samērīgi garšo! Un priecīgus Ziemassvētkus!
***
Linda Mežmale,
GASTRO CENTRA ārste rezidente gastroenteroloģijā
Svētku sezona bieži vien piedāvā daudz gardu ēdienu. Un diemžēl ar gastronomiskajiem piedzīvojumiem bieži ir viegli pārsniegt mēru. Lai saglabātu labu pašsajūtu Ziemassvētku laikā, ievērojiet šīs rekomendācijas, lai izvairītos no pārēšanās, un uzziniet, ko darīt, ja tas tomēr notiek. Ieteikumi palīdzēs jums izbaudīt svētku sezonas priekus, vienlaikus saglabājot kontroli pār ēšanas paradumiem un veselību.
Kā pareizi izbaudīt svētku galdu?
1. Neizlaidiet ēdienreizes.
Izvairīšanās no ēdienreizēm, lai “ietaupītu vietu” vēlākajām svinībām, var izraisīt pārspīlētu izsalkumu, kas palielina iespēju pārēsties pie svētku galda. Ievērojiet regulāras ēdienreizes arī svētku dienās, lai labāk kontrolētu apetīti.
2. Izvēlieties ēst no mazākiem šķīvjiem.
Mazāki šķīvji palīdz samazināt porciju lielumu, kas attiecīgi veicina mazāku ēdiena patēriņu. Protams, tā tas ir ar noteikumu, ja tas maziņais šķīvītis netiek regulāri papildināts.
3. Pusi šķīvja aizpildiet ar dārzeņiem.
Prioritējiet augļus un dārzeņus, kas ir bagāti ar šķiedrvielām un palīdz radīt sāta sajūtu, mazinot kārdinājumu ēst kalorijām bagātus ēdienus.
4. Ēdiet lēni un apzināti.
Lēna košļāšana un katra kumosa izbaudīšana dod organismam laiku sajust sāta sajūtu, tādējādi novēršot pārēšanos.
5. Ierobežojiet alkohola patēriņu.
Alkohols var palielināt apetīti un mazināt pašdisciplīnu, kas savukārt var izraisīt pārēšanos.
6. Esiet aktīvi.
Arī svētku laikā nevar aizmirst par fiziskām aktivitātēm. Pēc gardas maltītes dodieties pastaigā vai padejojiet, lai patērētu uzņemtās kalorijas.
Ko darīt, ja pārēšanās notiek?
1. Izvairieties no vainas apziņas.
Tā vietā, lai pārdzīvotu, koncentrējieties uz atgriešanos pie ierastajiem veselīgas ēšanas paradumiem.
2. Nodarbojieties ar vieglu fizisko aktivitāti.
Mierīga pastaiga var palīdzēt gremošanai un regulēt cukura līmeni asinīs. Pat īsa 5 minūšu pastaiga var būt noderīga.
3. Uzturiet ķermeni hidratētu.
Svētkos obligāti jāatceras par ūdeni, kas ir vitāli nepieciešams mūsu organismam. Daudz ēdot un lietojot alkoholu, ūdens ir jo īpaši svarīgs, pretējā gadījumā organisms var sākt dehidrēties, bet uzņemtā pārtika lēnāk pārstrādāties.
4. Atgriezieties pie normāliem ēšanas paradumiem.
Neizlaidiet ēdienreizes vai neierobežojiet uzturu, jo tas var palielināt izsalkumu un izraisīt pārēšanos vēlāk. Tā vietā atgriezieties pie regulāriem un sabalansētiem ēdieniem.
5. Izvēlieties šķiedrvielām bagātus produktus.
Iekļaujiet ēdienkartē augļus, dārzeņus un pilngraudu produktus, lai veicinātu sāta sajūtu un atbalstītu gremošanas sistēmu.
Dažas “detoksikācijas” metodes pēc svētkiem
Pēc svētkiem cilvēki bieži jūtas “uzpūsti” vai noguruši no neveselīgas pārtikas un alkohola. Lai gan ķermenim jau ir dabiskas detoksikācijas sistēmas (aknas, nieres, āda, gremošanas sistēma), ir veidi, kā atbalstīt šos procesus un uzlabot pašsajūtu.
1. Palieliniet šķidruma uzņemšanu.
Dzeriet daudz ūdens, lai izvairītos no dehidratācijas, kas bieži rodas pēc alkohola lietošanas. Iekļaujiet zāļu tējas, piemēram, piparmētru vai kumelīšu tēju, lai nomierinātu gremošanas sistēmu.
2. Palieliniet augļu un dārzeņu daudzumu.
Iekļaujiet uzturā zaļos dārzeņus (spinātus, kāpostus, brokoļus), kas bagāti ar antioksidantiem. Citrusaugļi (citroni, apelsīni, greipfrūti) satur C vitamīnu, kas veicina imūnsistēmas darbību. Izvēlieties produktus ar augstu šķiedrvielu saturu, lai uzlabotu gremošanu, piemēram, burkānus, seleriju, ābolus un bumbierus.
3. Samaziniet apstrādātu pārtikas produktu un cukura patēriņu.
Izvairieties no sāļiem un taukainiem produktiem, kas var izraisīt ūdens aizturi un vēdera meteorismu. Aizvietojiet cukurotos dzērienus un uzkodas ar dabīgiem produktiem, piemēram, riekstiem vai svaigiem augļiem.
4. Samaziniet alkohola un kofeīna lietošanu.
Aizstājiet alkoholu un kafiju ar zāļu tējām vai tīru ūdeni, lai izvairītos no dehidratācijas.
5. Ievērojiet sabalansētu dienas režīmu.
Pietiekami izgulieties, jo miega laikā organisms atjaunojas.
6. Ievērojiet vieglas ēdienreizes.
Šajās ēdienreizēs lieciet uzsvaru uz liesiem proteīniem, dārzeņiem un pilngraudiem.