“Kalendārās slimības”: vai tādas eksistē?
Turpinot tradīciju, “GASTRO Ziņas” pievēršas arī jautājumiem, par kuriem bieži jautā pacienti, tie tiek apspriesti “interneta diskusijās”, nereti arī komentēti dažādos medijos.
Lai noskaidrotu atbildes uz šiem jautājumiem, vispirms tos uzdevām mākslīgajam intelektam, bet tad jau MI ģenerētās atbildes vērtēja mūsu ārsti. Uzreiz uzsvērsim, ka ārstu “balsojums” bija tikai “par” vai “pret” šādas MI dotās atbildes pareizību.
“GASTRO Ziņas” brīdina: šajos “nopietnajos jautājumos” nekādi nemēģinājām oponēt mākslīgajam intelektam, tāpēc mākslīgā intelekta ģenerētās atbildes jāuztver ar kritisko domāšanu, un tās nav uzskatāmas par rīcības modeli vai recepti!
***
Šoreiz pievēršamies populārākajiem mītiem, kas saistīti ar “kalendārajām vēdera slimībām”, kuras interneta diskusijas un dažādu “atsaucīgo ļaužu” portāli saista ar gadalaikiem, regulārajiem svētkiem un citām ikgadējām “slimošanas tradīcijām”. Vai un kā tie ietekmē “vidējā latvieša” gremošanas sistēmu. Izpētot diskusijas interneta vidē, atlasījām sešus populārākos apgalvojumus pašmāju sociālo mediju lietotāju vidū.
Apgalvojums nr. 1.
Dažādi vēdera vīrusi, kas sevišķi bērnos izraisa caureju, vēdersāpes, augstu temperatūru u.c., izplatās tikai rudeņos, jo strauji mainās cilvēku paradumi – vairāk laika kopā pavadām iekštelpās, kas var radīt higiēnas traucējumus, bērni atgriežas skolās un viens otru aplipina.
Atbilde:
Nav taisnība, ka vēdera vīrusi izplatās tikai rudenī – tie cirkulē visu gadu. Rudens var veicināt to izplatību, jo vairāk laika pavadām telpās un bērni atgriežas skolās, bet norovīruss un citi var uzliesmot jebkurā sezonā. Galvenais riska faktors ir higiēna, nevis gadalaiks.
GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:
Pareizi – 10.
Nepareizi – 3.
Apgalvojums nr. 2.
Ziemā mēs ar savu vēdera veselību riskējam daudz vairāk, arī problēmas mums ir vairāk, jo daudz vairāk patērējam dažādus pusfabrikātus, konservus un ilgstoši glabātus produktus, kas var radīt problēmas kuņģa–zarnu traktam. Daži vīrusi un baktērijas ir aktīvāki ziemā, piemēram, gastroenterīts biežāk sastopams ziemas mēnešos.
Atbilde:
Daļēji taisnība. Ziemā tiešām palielinās gastroenterīta gadījumi, īpaši norovīrusa dēļ. Tomēr pusfabrikāti un īpaši jau konserv paši par sevi nav galvenais risks, ja tos lieto pareizi – problēmas rodas, ja produkti ir bojāti vai nepareizi uzglabāti. Galvenie riski ziemā:
– nepietiekama higiēna un ciešs kontakts telpās;
– nepareizi uzglabāti pārtikas produkti;
– smagāks ēdiens un pārēšanās svētkos.
Tātad – ne jau konservi vien vainīgi, drīzāk higiēna, pārēšanās un vīrusu sezonalitāte.
GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:
Pareizi – 10.
Nepareizi – 3.
Apgalvojums nr. 3.
Pavasaros sevišķi jāuzmanās alerģiskiem cilvēkiem, kuriem gremošanas sistēmas traucējumus (caureju, vēdersāpes, saindēšanos u.c.) var radīt pavasarī visur sastopamie ziedputekšņi un citi alergēni, kas izplatās pa gaisu.
Atbilde:
Šis ir MĪTS – ziedputekšņi paši par sevi nerada gremošanas traucējumus. Tie galvenokārt ietekmē elpceļus (alerģisks rinīts, astma, acu iekaisumi), nevis kuņģa–zarnu traktu. Tomēr alerģiski cilvēki var būt jutīgāki, jo
– krustotās alerģijas – daži pārtikas produkti (piemēram, augļi un rieksti) var izraisīt reakciju, ja ir alerģija pret konkrētiem ziedputekšņiem;
– imūnsistēmas reakcija – alerģijas var vājināt organisma spēju tikt galā ar citām kairinošām vielām.
Tātad, lai gan ziedputekšņi neizraisa caureju vai saindēšanos, cilvēkiem ar pārtikas alerģijām vai krustotām reakcijām pavasaris var būt izaicinošāks.
GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:
Pareizi – 12.
Nepareizi – 1.
Apgalvojums nr. 4.
Vasarās mēs bieži ēdam vairāk svaigu augļu un dārzeņu, kas var palīdzēt uzturēt veselīgu zarnu trakta mikrofloru. Tomēr, ja pārāk daudz lietojam saldējumu un citus aukstus ēdienus, var rasties gremošanas traucējumi.
Atbilde:
Svaigi augļi un dārzeņi tiešām veicina zarnu mikrofloras veselību šķiedrvielu dēļ. Savukārt auksti ēdieni, īpaši saldējums, var izraisīt kuņģa kairinājumu vai spazmas jutīgiem cilvēkiem, taču – neizraisa nopietnas slimības. Galvenie riski vasarā:
– nemazgāti augļi un dārzeņi, kas izraisa infekcijas;
– siltumā bojāta pārtika, kas izraisa saindēšanos.
Tātad – veselīga mērenība ir atslēga!
GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:
Pareizi – 6.
Nepareizi – 7.
Apgalvojums nr. 5.
Ziemā mēs vairāk patērējam smagāku, taukaināku un saldāku pārtiku, kas var apgrūtināt gremošanu. Mazāka fiziskā aktivitāte un dehidratācija arī var veicināt aizcietējumus.
Atbilde:
Patiess apgalvojums. Ziemā smagāka pārtika, mazāk kustību un nepietiekama šķidruma uzņemšana tiešām bieži veicina aizcietējumus un gremošanas traucējumus. Risinājums: vairāk šķiedrvielu, ūdens un kustību, pat ziemā.
GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:
Pareizi – 10.
Nepareizi – 3.
Apgalvojums nr. 6.
Jaungada svinības, Jāņi un citi tradicionālie un gadskārtējie svētki rada akūtas gremošanas problēmas ne tikai no pārēšanās vai pārliekas alkohola lietošanas, bet galvenokārt tādēļ, ka šie svētki pamatīgi palielina arī stresa līmeni, piemēram, viesus uzņemošo māju saimniekiem, bet stress, kā zināms, ir lielākais drauds gremošanas sistēmas veselībai.
Atbilde:
Svētki = pārēšanās, alkohols + stress. Šī formula ir labi zināma. Un tas kombinācijā bieži izraisa gremošanas traucējumus. Stress tiešām ietekmē zarnu darbību – var izraisīt kairinātu zarnu sindromu, grēmas, spazmas. Tātad – ne tikai ēdiens, bet arī stress spēlē lielu lomu svētku laikā. Risinājums: vairāk mierīgas svinēšanas un mērenība pie galda.
GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:
Pareizi – 8.
Nepareizi – 5.