Eksotiskie ēdieni: ko tie nozīmē mūsu kuņģim?

Turpinot tradīciju, “GASTRO Ziņas” pievēršas arī jautājumiem, par kuriem bieži jautā pacienti, tie tiek apspriesti “interneta diskusijās”, nereti arī komentēti dažādos medijos. Lai noskaidrotu atbildes uz šiem jautājumiem, vispirms tos uzdevām mākslīgajam intelektam, bet tad jau MI ģenerētās atbildes komentēja mūsu ārsti. Uzreiz uzsvērsim, ka ārstu “balsojums” bija “par” vai “pret” šāda apgalvojuma pareizību.

“GASTRO Ziņas” šajos “nopietnajos jautājumos” nekādi nemēģināja oponēt mākslīgajam intelektam, tāpēc lasītājus uzreiz brīdinām: mākslīgā intelekta ģenerētās atbildes jāuztver ar kritisko domāšanu, un tās nav uzskatāmas par rīcības recepti!

***

Šoreiz pievēršamies populārākajiem mītiem, kas saistīti ar eksotiskajiem ēdieniem, kurus savam Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas galdam noteikti izvēlēsies arī ne viens vien latvietis. Vai un kā tie ietekmē “kārtīga latvieša” gremošanas sistēmu. Un, izpētot diskusijas interneta vidē, atlasījām sešus populārākos apgalvojumus pašmāju sociālo mediju lietotāju vidū.

Apgalvojums nr. 1.

Ļoti asie, eksotiskie (īpaši Āzijas virtuves) ēdieni ir dezinficējoši mūsu kuņģim, jo asās garšvielas ēdienos iznīcina visas kaitīgās baktērijas un “piededzina” kuņģa bojājumus.

Atbilde: Asi ēdieni satur antibakteriālas īpašības (piemēram, kapsaicīnu), taču tas nav pietiekams, lai pilnībā iznīcinātu visas kaitīgās baktērijas. Tie var kairināt kuņģa gļotādu, īpaši cilvēkiem ar gastrītu vai čūlām, radot diskomfortu vai pastiprinot esošos bojājumus. Kaut arī asi ēdieni varētu šķist kā “iekšējā dezinfekcija”, diemžēl tie nav tik efektīvi kā “tīrīšanas līdzeklis”. Ja tā būtu, mēs visus kuņģa problēmu pacientus ārstētu ar čili pipariem – un tam vēl pievienotu rēķinu par “papildu karsēšanu”! Pareizāk būtu uzturēt līdzsvarotu diētu un ievērot mērenību.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Der – 8.

Neder – 4.

Apgalvojums nr. 2.

Pat tad, ja mēs ceļojumos vai pašmāju Latvijas eksotisko valstu virtuvju restorānos ēdam ēdienus, kuros ir mums zināmas un pieejamas sastāvdaļas, tas negatīvi ietekmē mūsu vēderu (kuņģi un zarnas), jo ēdienu sastāvdaļu savienojumi nav mums pierasti un neatbilst mūsu kuņģa–zarnu trakta mikroflorai.

Atbilde: Protams, mūsu mikroflora ir ļoti konservatīva un, ieraugot kaut ko eksotisku, sāk piketēt: “Nē, mēs pieprasām kotletes un kartupeļus!” Realitātē veselīga mikroflora spēj pielāgoties, ja vien ēdiens ir kvalitatīvi pagatavots.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Der – 3.

Neder – 9.

Apgalvojums nr. 3.

Ceļojumos vienmēr jāpagaršo vietējās virtuves ēdieni, lai cik tie liktos nepazīstami, jo, ja jau vietējiem tie nekādu skādi nenodara, arī mums tas nav riskanti. Galu galā cilvēka organisms un tā darbība pašos pamatos ir vienāda.

Atbilde: Tā nav pilnīgi taisnība. Vietējie iedzīvotāji bieži ir pieraduši pie konkrētās mikrofloras un ēdienu sastāva. Tomēr tūristiem šī mikroflora var būt sveša, radot kuņģa–zarnu trakta problēmas. Tāpēc piesardzība ir svarīga, īpaši pirmo reizi nobaudot eksotiskus ēdienus.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Der – 12.

Neder – 0.

Apgalvojums nr. 4.

Ēdot asākus ēdienus tepat, Latvijā, nerodas nekādas nejaukas sajūtas kuņģī, bet, tiklīdz nobaudīts kas asāks no eksotiskajiem ēdieniem, uzreiz ir dedzinoša sajūta kuņģī, bieži caureja vai pat atvilnis.

Atbilde: Asi ēdieni var kairināt jutīgu gremošanas traktu. Vietējie asie ēdieni var atšķirties no eksotiskajiem garšvielu un sastāvdaļu dēļ, radot spēcīgāku reakciju, piemēram, dedzināšanu, caureju vai skābes atvilni.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Der – 9.

Neder – 3.

Apgalvojums nr. 5.

Lai nerastos problēmas ar dedzināšanu kuņģī, caureju vai citiem vēdera darbības traucējumiem ceļojumos uz eksotiskām valstīm vai pēc eksotisku ēdienu baudīšanas, jau laicīgi jālieto spēcīgi pretcaurejas līdzekļi (piemēram, “Imodium”), kas novērsīs caureju (un citus traucējumus) jau preventīvi.

Atbilde: Protams, ja vēlaties pārvērst savu zarnu par īstu “ceļa bloku”, profilaktiska pretcaurejas līdzekļu lietošana ir īstā izvēle! Realitātē tas var būt kaitīgi, jo organisms nespēs dabiski atbrīvoties no iespējamiem toksīniem.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Der – 11.

Neder – 1.

Apgalvojums nr. 6.

Ceļojumos uz siltām, eksotiskām valstīm, lai izvairītos no vēdera problēmām un saindēšanās, noteikti jāizvairās no kokteiļu un citu dzērienu baudīšanas ar ledu.

Atbilde: Šis ieteikums ir pamatots, jo ledus bieži tiek gatavots no nefiltrēta ūdens, kas var saturēt kaitīgas baktērijas vai vīrusus. Izvēloties dzērienus bez ledus, iespējams samazināt saindēšanās risku. Tāpēc labāk malkot dzērienus, kas ir silti vai pudelēs, nevis riskēt ar “pievienotajiem piedzīvojumiem”.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Der – 11.

Neder – 1.