Vai asi ēdieni bojā zarnas?
“GASTRO Ziņas” turpina rubriku “GASTRO Pacients jautā”, kas izraisījusi lielu interesi “GASTRO Ziņu” lasītāju vidū. Šajā rubrikā atbildam uz mūsu pacientu, mājaslapas un sociālo tīklu sekotāju uzdotajiem interesantākajiem vai medicīniski nozīmīgiem jautājumiem.
GASTRO CENTRA “Facebook” konta sekotājs Kristaps mums raksta: “Man ļoti garšo asi ēdieni. Vai jāpārtrauc tie lietot? Esmu dzirdējis, ka tie var izraisīt kuņģa čūlu un bojāt zarnas.” Uz šo un pārējiem ar šo tēmu saistītiem pacienta jautājumiem atbild Danute Ražuka–Ebela, GASTRO CENTRA ārste–gastroenteroloģe:
– Vispirms jāprecizē, ka, sakot “asi ēdieni”, mēs runājam par tiem “īsteni asajiem” ēdieniem, kuru sastāvā ir kapsaicīns no asajiem pipariem. Mūsu reģionā cilvēki kā “asus” mēdz apzīmēt vienkārši pikantus ēdienus, kaut gan tas īsti tā nav. Kapsaicinoīdi, ieskaitot vielu kapsaicīnu, ir vielas, kas piedod pipariem “aso” garšu. Nereti cilvēki uzskata, ka, sākot lietot veselīgu uzturu, asie ēdieni jāizslēdz. Daži ir pārliecināti, ka asie ēdieni vispār ir kaitīgi, var izraisīt čūlas un bojā zarnas.
Taču vairāki pētījumi kopumā norāda uz asu ēdienu pozitīvu efektu – regulāra asu ēdienu lietošana dažās populācijās pat saistīta ar ilgāku dzīvildzi. Svarīgi pieminēt, ka efekts bijis pārliecinošāks to vidū, kas pārmērīgi nelieto alkoholu un nesmēķē. Tas ir kārtējais atgādinājums, ka uz dzīvesveidu un tā ietekmi uz veselību jāskatās caur dažādu faktoru kombināciju spektru.
Vai asi ēdieni izraisa čūlas?
Čūlas izraisa Helicobacter pylori infekcija, pretsāpju zāļu bieža lietošana (ibuprofens u.c.) un smēķēšana. Ir pat pētījumi, kuros konstatēts, ka kapsaicīns var mazināt kuņģa skābes izdalīšanos un pasargāt kuņģa gļotādu pret bojājumiem.
Kādos gadījumos nepieciešama lielāka piesardzība?
Protams, arī asi ēdieni var radīt nepatīkamas sūdzības vai pasliktināt jau esošās, īpaši gadījumos, kad cilvēkam jau ir konstatēti traucējumi kuņģa–zarnu sistēmas darbībā.
Te daži piemēri, kad iesakām izvairīties no asajiem ēdieniem.
Gastroezofageālā atviļņa slimība (GERS): visbiežāk asus ēdienus iesakām nelietot, ja cilvēkam ir atviļņa slimība (refluksa ezofagīts). Tipiski asu ēdienu lietošana pasliktina sūdzības, jo īpaši slimības paasinājuma laikā.
Kairinātu zarnu sindroms (KZS): asi ēdieni var būt tā saucamais “trigeris” (angliski: trigger food) jeb sūdzības provocējošais faktors cilvēkiem ar KZS. Tomēr tas nenozīmē, ka visiem KZS pacientiem no uztura jāizslēdz asie ēdieni. Ir cilvēki, kuriem asi ēdieni pat palīdz ar kūtras vēdera izejas un aizcietējumu epizodēm.
Iekaisīga zarnu slimība (IeZS): pacientiem ar čūlainu kolītu vai Krona slimību iesaka nelietot asus ēdienus, jo tie, iedarbojoties uz jau iekaisušo un jūtīgo zarnu, var pasliktināt sūdzības un provocēt slimības paasinājumu.
Anālās fisūras: lai gan asi ēdieni hemoroīdu veidošanos neietekmē, tie var pasliktināt ar anālām fisūrām saistītās sūdzības.
Akūtas (pēķšņas un īslaicīgas) saslimšanas, kas skar kuņģi un zarnas: te ietilpst visas situācijas, kad iesakām saudzējošu diētu un vēlamies izvairīties no jebkāda kairinātāja, lai ātrāk atjaunotos bojātie audi. Piemēri: kuņģa čūla, akūts gastrīts, zarnu infekcija ar caurejām u.c.
Vai asie ēdieni var būt bīstami?
Līdzīgi kā etiķis arī kapsaicīns ļoti augstā koncentrācijā vai lielos daudzumus var sakairināt un radīt iekaisumu gremošanas orgānu gļotādā, izsaucot nepatīkamas sūdzības (vemšanu, caureju, sāpes vēderā). Bet no šādas situācijas ir pilnīgi noteikti iespējams izvairīties.
Ja man asi ēdieni izraisa sūdzības, vai tie jāizslēdz no uztura?
Asi ēdieni pat nelielos daudzumos daļai cilvēku izraisa sūdzības (nelabumu, sāpes vēderā, grēmas, šķidrāku vēdera izeju vai pat caureju). Biežāk tas novērojams cilvēkiem, kuriem jau ir ar gremošanu saistītas sūdzības, piemēram, dispepsija un kairinātu zarnu sindroms. Aso ēdienu ietekme uz gremošanas sistēmu ir ļoti individuāla un atkarīga no daudziem faktoriem – kuņģa un zarnu jūtību, pārējo uzturu un dzīvesstilu, izmantotā pipara un paša ēdiena veidu un sastāvu, kapsaicīna koncentrāciju, lietošanas regularitāti u.c.
Pievienojot ēdienam asos piparus, ir vērts pirms tam palasīt par konkrēto lietoto piparu šķirni (Scoville skala, ātra vai lēna iedarbība, vai labāk izņemt sēkliņas). Drošībai var izmantot jau pagatavotus šķīdumus vai mērces, pa pilienam dozējot un pievienojot jau pagatavotam ēdienam, katram ēdējam atsevišķi.
Ja asi ēdieni jums izraisa traucējošas sūdzības, nelietojiet tos. Tomēr, ja jūs ik pa laikam vēlaties izbaudīt asos ēdienus, bet nākamajā rītā ir īslaicīgs diskomforts vēderā un šķidrāka vēdera izeja, kas dzīvot netraucē – tā ir tikai jūsu izvēle.