Vasara klāt. Arī vasaras vēderkaites

Turpinot tradīciju, “GASTRO Ziņas” pievēršas arī jautājumiem, par kuriem bieži jautā pacienti, tie tiek apspriesti “interneta diskusijās”, nereti arī komentēti dažādos medijos.

Lai noskaidrotu atbildes uz šiem jautājumiem, vispirms tos uzdevām mākslīgajam intelektam, bet tad jau MI ģenerētās atbildes vērtēja mūsu ārsti. Uzreiz uzsvērsim, ka ārstu “balsojums” bija tikai “par” vai “pret” šādas MI dotās atbildes pareizību.

“GASTRO Ziņas” brīdina: šajos “nopietnajos jautājumos” nekādi nemēģinājām oponēt mākslīgajam intelektam, tāpēc tā ģenerētās atbildes jāuztver ar kritiski, un tās nav uzskatāmas par rīcības modeli vai recepti.

***

Kaut arī jūnijs mūs nav lutinājis ar īpaši vasarīgu laiku, tomēr meteorologi sola, ka jūlijs un augusts būs beidzamajos gados ierasti karsts. Tādēļ pievēršamies populārākajiem mītiem, kas saistīti ar vasaras laika ierastajām vēdera kaitēm, par kuru “ārstēšanu” vai “profilaksi” ierasti tiek doti daudzi un dažādi tautas medicīnā balstīti padomi un ieteikumi. Kā ierasts, atlasījām sešus populārākos apgalvojumus pašmāju sociālo mediju lietotāju vidū.

Apgalvojums Nr. 1.

Latviešu tradicionālais ēdiens uzreiz pēc sklandraušiem un pelēkajiem zirņiem ir šašliks. Un tā nepareiza pagatavošana vai, diplomātiski sakot, ne visai labas gaļas izmantošana ierasti saistās ar vēdersāpēm, caureju un tamlīdzīgām ligām. Tāpēc sociālo tīklu ietekmeļi iesaka: gadījumos, ja nav īstas pārliecības par pašu meistarību šašlika pagatavošanā vai veikalā pirkta šašlika kvalitāti, cepšanas procesā šašliku apcept tā, lai gaļas gabaliņiem rastos arī neliels apdegums (proti, apogļoti gali). Tādējādi, apēdot šašlika gabaliņu, apdegušie gali pildīs “aktīvās ogles” funkcijas un ļaus jums izvairīties no caurejas.

Atbilde:

Apgalvojums, ka apdeguši šašlika gali darbojas kā aktīvā ogle un novērš caureju, ir mīts bez zinātniska pamatojuma. Aktīvā ogle ir speciāli apstrādāta viela ar porainu struktūru, kas spēj adsorbēt toksīnus, savukārt apogļoti gaļas gabali šādu funkciju nepilda. Turklāt apdegušā gaļā veidojas kaitīgas vielas – HCA un PAO –, kas var palielināt vēža risku. Tādēļ šāda “profilakse” ir ne tikai neefektīva, bet arī kaitīga veselībai.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Pareizi – 12.

Nepareizi – 1.

Apgalvojums Nr. 2.

Vasaras spirdzinošākajā ēdienā – aukstajā zupā – tiek izmantots kefīrs un bietes. Taču daudziem cilvēkiem šī abu produktu kombinācija izraisa vēdera izejas problēmas, proti, caureju. Tāpēc aukstā zupa patiesībā nav veselīgs, bet gan vēderam kaitīgs ēdiens, un tā lietošana ir ļoti jāierobežo.

Atbilde:

Apgalvojums, ka aukstā zupa ir kaitīga vēderam un tās lietošana jāierobežo, ir pārspīlēts. Lielākajai daļai cilvēku aukstā zupa ir veselīga, barojoša un atspirdzinoša maltīte, īpaši vasarā. Tās sastāvā esošais kefīrs satur probiotikas, kas uzlabo gremošanu, savukārt bietes nodrošina šķiedrvielas, kas veicina zarnu darbību. Vēdera traucējumi var rasties tikai atsevišķiem cilvēkiem ar jutību pret konkrētām sastāvdaļām vai gadījumos, ja tiek lietoti nekvalitatīvi produkti.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Pareizi – 13.

Nepareizi – 0.

Apgalvojums Nr. 3.

Nav noslēpums, ka karstā laikā pastiprināti ir jālieto šķidrums, lai novērstu organisma atūdeņošanos karstā laikā. Tomēr tīrs ūdens ne visiem iet pie sirds un garšo. Līdz ar to ūdens vietā var izmantot arī atbilstošu daudzumu augļu sulas vai saldinātus dzērienus, kas līdztekus šķidrumam dos arī organismam nepieciešamo vitamīnu un cukura devu, palīdzot novērst organisma dehidrāciju.

Atbilde:

Viedoklis, ka augļu sulas vai saldināti dzērieni var aizvietot ūdeni dehidrācijas novēršanai, ir maldīgs un potenciāli kaitīgs. Lai gan šķidruma uzņemšana ir svarīga, tīrs ūdens ir labākais risinājums, jo tas ātri uzsūcas un nesatur liekas kalorijas vai vielas, kas var apgrūtināt gremošanu.

Saldināti dzērieni un sulas satur daudz cukura, kas var veicināt dehidratāciju, noslogot nieres un traucēt elektrolītu līdzsvaru. Ja vēlaties ko garšīgāku, ieteicams ūdeni papildināt ar augļu šķēlītēm vai atšķaidīt sulu ar ūdeni.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Pareizi – 13.

Nepareizi – 0.

Apgalvojums Nr. 4.

Vasarās izplatīts atpūtas veids ir pikniki, izbraucieni ar teltīm pie dabas un tamlīdzīgi atpūtas pasākumi. Tomēr šādos izbraucienos ne vienmēr iespējams nodrošināt arī līdzpaņemtās pārtikas glabāšanu aukstumā. Tāpēc, lai novērtētu, vai pārtika nav sabojājusies, var izmantot tās pārbaudi pēc smaržas un izskata. Vienkāršojot – ja pārtika labi smaržo (vai arī tai nav sajūtama bojātai pārtikai raksturīgā smaka) un labi izskatās, tad tā ir derīga lietošanai.

Atbilde:

Ļoti maldīgs ir uzskats, ka pārtikas derīgumu var noteikt tikai pēc smaržas un izskata. Daudzas bīstamas baktērijas, piemēram, Salmonella vai E. coli, var vairoties pārtikā bez redzamām vai jūtamām bojājuma pazīmēm. Tas nozīmē, ka pārtika var izskatīties un smaržot normāli, bet būt veselībai kaitīga. Tāpēc pārtiku, kas nav uzglabāta atbilstoši (īpaši bez dzesēšanas), nevajadzētu lietot tikai pēc “labas smaržas” principa – tas var izraisīt saindēšanos.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Pareizi – 12.

Nepareizi – 1.

Ilustrācija: “Gemini MI” attēli

Apgalvojums Nr. 5.

Vasaras atpūtā un vienkārši karstā laikā glabāta un lietota pārtika var izraisīt caureju. Un tā nav reta parādība arī bērniem, kas pārāk daudz saēdušies, piemēram, zemenes vai augļus. Tāpēc sociālo mediju “guru” iesaka caurejas laikā pēc iespējas mazāk dzert ūdeni, lai neizskalotu organismu vēl vairāk, kā arī ēst tikai sausiņus un rīsus, kas palīdzēs vēderam “atgūties”.

Atbilde:

Ieteikums caurejas laikā ierobežot ūdens dzeršanu un ēst tikai sausiņus vai rīsus ir nepareizs un bīstams. Caureja izraisa šķidruma un elektrolītu zudumu, tāpēc ir svarīgi dzert daudz ūdens nelielās porcijās. Ideāli – lietot rehidrējošos šķīdumus ar sāļiem un glikozi. No saldinātiem dzērieniem jāizvairās, jo tie var pastiprināt caureju. Rīsi un sausiņi var palīdzēt, bet tie nedrīkst būt vienīgais uzturs – organisms caurejas laikā prasa arī citas barības vielas atveseļošanās procesam.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Pareizi – 13.

Nepareizi – 0.

Apgalvojums Nr. 6.

Ierastie karstas vasaras pavadoņi ir auksti produkti un našķi. Piemēram, auksti gāzēti dzērieni un auksts saldējums. Taču teju pie visiem vasaras laikā dabūtiem vēdera vīrusiem pie vainas ir tieši šie aukstie produkti – gāzētie dzērieni un saldējums, jo aukstie produkti ievērojami palielina vēdera vīrusu iegūšanas iespēju.

Atbilde:

Uzskats, ka aukstie dzērieni un saldējums izraisa vēdera vīrusus, ir mīts. Zarnu infekcijas izraisa vīrusi un baktērijas, nevis pārtikas temperatūra. Problēmas rodas no slikti uzglabātas pārtikas vai higiēnas trūkuma – piemēram, atkārtoti sasaldēta saldējuma vai netīrām rokām. Pats aukstums nepalielina saslimšanas risku, drīzāk infekciju izplatība vasarā palielinās augstās temperatūras un pārtikas bojāšanās dēļ.

GASTRO CENTRA ārstu gastroenterologu verdikts:

Pareizi – 13.

Nepareizi – 0.